A dohányosok boldogtalanabbak?

 2009.06.22. 20:28

Július elsejével 5 százalékkal emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, írta meg többek között  a Dohányzom blog. Ennek kapcsán talán érdemes végiggondolni, hogy mit tudunk a dohányzók és nemdohányzók hangulata közti különbségekről.

                     


A dohányosok hajlamosabbak a szorongásra és depresszióra


Az elmúlt években számos kutatás igazolta tudományosan, hogy a dohányzó személyek hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásra, mint a nemdohányzók. Egy 2003-ban publikált kutatás szerint például egy dohányos háromszor nagyobb eséllyel mutat depressziós tüneteket, mint egy nem dohányzó személy.

 

Depresszió és dohányzás: mi a kapcsolat?


    A dohányzók magasabb depresszió értékét három elmélet próbálja megmagyarázni:

1. A dohányzó személyek a depresszió öngyógyítására használják a cigarettát
     Depressziós dohányosok nagyobb arányban számolnak be arról, hogy a nikotin stimulálja őket és csökkenti a negatív érzelmeiket, mint a nem depressziós dohányosok. Az "öngyógyítás" a nikotin agyi jutalmazó rendszerre gyakorolt hatásával függ össze - a nikotin stimulálja a pozitív érzelmeket kiváltó dopamin termelését. A depresszióra hajlamos személyek "rátanulhatnak" arra, hogy a dohányzás javítja a hangulatukat és ez megerősíti a dohányzó magatartásukat.

2. A dohányzás megnöveli a depresszió kialakulásának valószínűségét
    Azok a depresszióra hajlamos, erős dohányos személyek, akik megpróbálnak leszokni a dohányzásról, fokozattan ki vannak téve a depresszió megjelenésének. Ennek hátterében a nikotinmegvonás idegrendszerre kifejtett hatása áll.

3. Közös tényezők állnak a dohányzás és a depresszió hátterében
    Rossz családi háttér, gyerekkori magatartászavar, negatív életesemények - mind olyan tényezők, melyek befolyásolhatják mind a depresszióra való hajlamot, mind pedig a dohányzó magatartást. A kutatók tehát megvizsgálták annak a lehetőségét is, hogy a dohányzás és a depresszió közt nincs direkt összefüggés, csupán egy mögöttes, "háttértényező" (pl. negatív életesemények) miatt találunk együttjárást közöttük.

                                  

   Az eddigi vizsgálatok csak az első két feltételezést erősítették meg: a depressziós személyek öngyógyításra használják a cigarettát és a depresszióra hajlamos dohányosoknál a leszokási próbálkozás megnöveli a depresszió kialakulásának valószínűségét.

 



A dohányzás megnöveli a szorongásos zavarok megjelenésének valószínűségét

 

     Úgy tűnik, hogy nem pusztán a szorongás növeli a dohányzás valószínűségét, hanem a dohányzás is megnöveli a későbbi szorongásos zavarok kialakulásának valószínűségét. Egy 2000 - ben publikált kutatás szerint azok a serdülők, akik naponta 20 cigarettánál többet szívtak el, fiatal felnőttként 7-szer nagyobb valószínűséggel szenvedtek agorafóbiában, a pánikzavar kialakulására pedig 15-ször nagyobb volt az esélyük, mint azoknak, akik nem dohányoztak serdülőkorukban.
     A szorongásos zavarok közül a pánikzavar mutatta a legszorosabb kapcsolatot a dohányzással. Ennek hátterében az egészségi állapot romlása, a nikotin idegrendszerre kifejtett hatása, a nem megfelelő megküzdési stratégiák használata és a megvonási tünetek állhatnak.

     Bár azt nem állíthatjuk, hogy a dohányzó személyek boldogtalanabbak, mint a nem dohányzó személyek, az tény, hogy a dohányzás megnöveli az olyan negatív hangulati állapotok valószínűségét, mint a depresszió és a szorongás.
 

Irodalom
Glassman,A.H. és mtsai (2001) Smoking cessation and the course of major depression: a follow-up study. Lancet, 357(9272), 1929-1932.
Johnson,J.G. és mtsai (2000) Association between cigarette smoking and anxiety disorders during adolescence and early adulthood. JAMA, 284(18), 2348-2351.
Murphy,J.M. és mtsai (2003) Cigarette smoking in relation to depression: historical trends from the Stirling Country Study. American Journal of Psychiatry, 160(9), 1663-1669.
Urbán R. és mtsai (2005) A dohányzás egészségpszichológiája. Országos Addiktológiai Intézet, Budapest

Címkék: depresszió dohányzás szorongás boldogság

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogsagkutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr291201821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hanah 2009.06.23. 20:53:02

Imádom, ahogyan az ok-okozatot rendszeresen felcseréli tudós társadalmunk! Az Istenért, nem sokkal inkább arról van szó, hogy aki boldogtalanabb, stressz és feszültséggel teli életet él, hajlamosabb e feszültséget levezetendő "pótlékokhoz", egyebek közt dohányzáshoz folyamodni?

De rohadt jól hangzik. Újabb pofáncsapás a dohányosnak, a stresszkeltő állat pedig maradhat továbbra is a helyén, önnön fensőbbrendű nem dohányos létezésének tudatában.

Gratulálok!!!

szondy · http://boldogsagkutatas.blog.hu 2009.06.24. 16:20:20

@hanah: az ok - okozati viszonyok tisztázására jók a longitudinális vizsgálatok: megnézzük serdülőkorban, hogy dohányzik-e, aztán felnőttként hogy mennyire szorong - ebből ki lehet mutatni az ok-okozati hatásokat. Egyébként abban teljesen igazad van, hogy nem csak a dohányzás hat a hangulatra, hanem megvan a fordított irányú kapcsolat is.

Đ. 2009.07.15. 10:22:32

Két kérdés:
1. "dohányzás megnöveli a későbbi szorongásos zavarok kialakulásának valószínűségét" Igaz lenne ez egy olyan társadalomban is, amelyik jutalmazza a dohányzó magatartást, míg a nem dohányosokat korlátozza, ill. nézi le? Magyarán arra vagyok kíváncsi, hogy a dohányzás önmagában, vagy csak az adott körülmények között tesz hajlamosabbá a depresszióra?
2. "a depressziós személyek öngyógyításra használják a cigarettát" Mennyire kitüntetett a depressziósok "öngyógyításában" a dohányzás, pl. a nassolással szemben - felteszem az is hasonló funkciót tölthet be, bár nem értek hozzá.

Đ. 2009.07.15. 10:24:57

Két kérdés:
1. "dohányzás megnöveli a későbbi szorongásos zavarok kialakulásának valószínűségét" Igaz lenne ez egy olyan társadalomban is, amelyik jutalmazza a dohányzó magatartást, míg a nem dohányosokat korlátozza, ill. nézi le? Magyarán arra vagyok kíváncsi, hogy a dohányzás önmagában, vagy csak az adott körülmények között tesz hajlamosabbá a depresszióra?
2. "a depressziós személyek öngyógyításra használják a cigarettát" Mennyire kitüntetett a depressziósok "öngyógyításában" a dohányzás, pl. a nassolással szemben - felteszem az is hasonló funkciót tölthet be, bár nem értek hozzá.
süti beállítások módosítása